‘Verliezers maken excuses…
Winnaars hebben een plan!’ Dat rapt Sticks op het nummer Hooggeleid. (Lekker nummer! Standaard in mijn warming-up playlist.)
Een plan hebben is een goed idee. Niet dat plannen ooit gaan zoals je ze bedacht hebt, maar zoals de Romeinse filosoof Seneca, 2000 jaar voor Sticks, al zei: ‘Als je niet weet naar welke haven je vaart, is geen enkele wind gunstig.’
Bij de NFB hebben we ook plannen. Zo maken we elk jaar een jaarplan. Dat plan vertalen we naar doelen en projecten. En elke twee weken bespreken we in onze bestuursvergadering of we nog op koers zijn. Bestuurlijke topsport.
Naast ons jaarplan hebben we nu ook een ‘This is how we roll’ document. Daarin hebben we beschreven hoe onze organisatie werkt. Dingen die goed werken of die we hebben uitgevonden leggen we daar vast. Zo kun je als vrijwilliger in onze dynamische vrijwilligersorganisatie gemakkelijk instappen en de weg vinden. Elk jaar vullen we het documentje aan met nieuwe lessen en uitvindsels. Zo bouwen we continu verder aan iets wat we ook door kunnen geven aan de bestuurders na ons.
Da’s ook handig voor verenigingen? Speciaal daarvoor hebben we een sjabloon gemaakt van hoe een ‘This is how we Roll’ eruit ziet. Beantwoord als vereniging in de loop der jaren steeds meer vragen en uiteindelijk heb je een document dat een mooi fundament is voor alle plannen die bestuurders na je hebben.
Dit sjabloon vind je binnekort, naast heel veel andere eerder uitgevonden wielen, op de Verenigingsadvies pagina van onze website. Eén van onze doelen voor 2025 is om daar een digitale etalagekast te bouwen bomvol met eerder uitgevonden wielen. Zo hoef je als vereniging niet alles zelf te bedenken, maar soms ook lekker knippen & plakken.
Ik wens jullie mooie plannen en veel sportgeluk voor 2025!
Erik van der Spek - Voorzitter NFB
Diversiteit en Inclusie - Kom erbij!
Bij frisbee draait het om samen spelen, respect en plezier. Iedereen moet zich welkom voelen op het veld, of je nu een beginner bent of een ervaren speler, jong of oud, en wat je achtergrond ook is. Met dit in gedachten hebben we een eerste versie van ons nieuwe Diversiteits- en Inclusiebeleid geschreven. Hiermee willen we zorgen dat frisbee een sport is waar iedereen zich thuis voelt. Maar daarvoor hebben we jou nodig.
Net zoals onze sport draait op spelers die samen de Spirit of the Game waarmaken, draait dit beleid op mensen die het verschil willen maken. We zoeken enthousiaste frisbee liefhebbers die willen bijdragen aan onze nieuwe werkgroep Diversiteit & Inclusie (D&I). Of je nu grootse ideeën hebt, of gewoon een klein steentje wilt bijdragen: jouw inzet maakt het verschil. Samen bedenken we ideeën en acties om frisbee nog toegankelijker en leuker te maken.
Wie weet maak jij straks het verschil. Hoe gaaf is het om te zeggen dat jij hebt bijgedragen aan een sport waar iedereen zichzelf kan zijn?
Zin om mee te doen? Laat het ons weten via secretaris@frisbeesport.nl . Samen bouwen we verder aan een sport die écht voor iedereen is.
We kijken uit naar jouw enthousiasme!
Toegevoegde waarde van een (Disc Golf) Vereniging
Veel discgolfverenigingen vragen zich af hoe ze hun toegevoegde waarde aan leden duidelijk kunnen maken. Voor de individuele discgolfer is het misschien niet vanzelfsprekend om lid te worden van een vereniging? In een filmpje leg ik uit hoe je met behulp van een Business Model Canvas (BMC) gestructureerd kunt nadenken over de waarde van je vereniging en hoe je dat verhaal goed kunt overbrengen aan (potentiële) leden.
Het doel van het filmpje is om besturen en leden van verenigingen uit te dagen om samen in gesprek te gaan over hoe ze relevant en waardevol kunnen blijven. We hopen dat dit filmpje een inspirerende en praktische tool biedt voor alle verenigingen binnen onze sport!
Wat is een Business Model Canvas (BMC)?
Het Business Model Canvas is een hulpmiddel om overzichtelijk te maken hoe een organisatie waarde creëert, levert en behoudt. Het canvas bestaat uit verschillende bouwstenen, zoals klantsegmenten, waardeproposities, kanalen en inkomstenstromen. Door deze bouwstenen samen te bespreken, kun je strategische keuzes maken die bijdragen aan het succes van je organisatie.
Tip: Nodig je bestuur of leden uit voor een sessie met het BMC en ontdek samen nieuwe kansen om waarde toe te voegen. Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met mij of Aad (onze verenigingsadviseur - verenigingsadvies@frisbeesport.nl) op!
Zelf rondneuzen op het online whiteboard en alle post-its lezen? Kijk dan hier!
Toegevoegde waarde van de NFB
Bij het maken van dit filmpje kreeg ik de vraag; ‘Zeg Erik… Wat is dan eigenlijk de toegevoegde waarde van een sportbond? Waarom zou je als vereniging bij de NFB aangesloten willen zijn?’. Goeie vraag! Ook voor de NFB heb ik een Business Model Canvas ingevuld. Die vind je hier. Wat vind jij? Ook een filmpje waard? Of behoefte aan een toelichting? Laat het mij weten door te mailen naar erik@frisbeesport.nl
Gezocht Werkgroeplid Nationaal Team Disc Golf
Ben jij een enthousiaste discgolf-liefhebber met wat tijd en energie over? Sluit je aan bij onze werkgroep! We zoeken iemand die helpt met organiseren, begeleiden bij trainingen en wedstrijden, en individuele spelers (op afstand) ondersteunt tijdens toernooien zoals EK’s. Een unieke kans om achter de schermen van de topsport te werken en de discgolfsport verder te laten groeien.
Nieuwsgierig? Kom naar de online inloopavond op 28 januari 20:00. Meer informatie over de rol én over de inloopavond vind je op de vacaturepagina van de NFB.
Disc Golf Competitie
De data en locaties zijn bekend voor de National Tour én de Weekend League! Blok je agenda om te spelen of om toeschouwer te zijn!
Manier om te kwalificeren voor WUCC
Het lijkt ver weg, maar in 2026 is het WK voor Ultimate Clubteams (WUCC). De manier om je als clubteam te kwalificeren voor dit kampioenschap is via de Nederlandse Competitie.
Waar het WUCC plaats zal vinden is nog niet bekend gemaakt door de WFDF.
Nederlands als voertaal binnen de NFB
We ontvangen geregeld vragen over waarom we binnen de NFB vaak voor de Nederlandse taal kiezen in onze communicatie, vooral gezien de internationale gemeenschap die we als sport kennen. We begrijpen dat dit soms voor verwarring kan zorgen, en willen graag uitleggen waarom we deze keuze maken.
Allereerst willen we benadrukken dat we als NFB een grote waarde hechten aan toegankelijkheid en inclusiviteit. De keuze om in het Nederlands te communiceren komt voort uit een aantal praktische en organisatorische overwegingen.
Vrijwilligerswerk
Onze organisatie wordt gedreven door vrijwilligers. De vertaling van documenten, vergaderingen en communicatie naar het Engels zou een extra taakverzwaring voor hen betekenen. Hoewel we ons bewust zijn van de wens om meer internationaal te communiceren, vergt dit extra tijd en energie, iets wat we als organisatie niet onbenut willen laten. Tooling maakt vertalingen steeds makkelijker, maar zelfs met moderne technologie is een dubbele check vaak noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de boodschap goed overkomt.Evenementen en interactie
We willen zorgvuldig zijn in de manier waarop we onze bijeenkomsten inrichten. Niet elke bijeenkomst is geschikt om soepel over te schakelen van Nederlands naar Engels. Dit kan de sfeer en de effectiviteit van de communicatie beïnvloeden, zeker als de vertaling niet vooraf goed wordt gecommuniceerd of niet goed lukt tijdens de sessie. Daarom kiezen we ervoor om standaard in het Nederlands te communiceren. Tegelijkertijd, net zoals we dat bij de spirit circles doen, kunnen we altijd met de deelnemers checken of het voor iedereen oké is om in het Engels te praten. Op die manier houden we de ruimte voor inclusiviteit, zonder de communicatie te belemmeren.Balans tussen inclusief en exclusief
We begrijpen dat het gebruik van de Nederlandse taal voor internationale leden soms een uitdaging kan zijn. Tegelijkertijd willen we ook niet dat we andere leden uitsluiten die vooral/enkel Nederlands spreken. Het gebruik van een andere voertaal zou voor niet-Nederlandstaligen weliswaar een verbetering kunnen zijn, maar voor andere leden kan het juist een barrière opwerpen. We willen dus een balans vinden tussen inclusiviteit en de praktische uitvoering van onze bijeenkomsten.
Uiteraard blijven we openstaan voor suggesties en proberen we waar mogelijk de communicatie te verbeteren. We blijven ons inzetten om alle leden te betrekken in onze mooie sport, ongeacht hun afkomst of taalvaardigheid.
We hopen dat deze uitleg duidelijk maakt waarom we kiezen voor Nederlands als onze primaire communicatie-taal. We blijven graag in gesprek over hoe we de internationale gemeenschap nog beter kunnen ondersteunen.
Ultimate Fitness Challenge
Sinds 6 januari zijn 100 mensen lid van de Fit Challenge Groep in de NFB App!
Door samen een 9 weeks programma te volgen beginnen we fit en blessurevrij aan de competitie. In de groep delen we hoogte en dieptepunten en houden we elkaar scherp. Het is nooit te laat om te beginnen! Sluit gerust nog aan en investeer in je lijf.
We volgen het programma wat ontwikkeld is door BE Ultimate. De beschrijving van het programma kun je hier downloaden.
NFB beëindigt ondersteuning voor WBTR-conforme statutenwijzigingen
Sinds 2021 heeft de NFB verenigingen ondersteund bij het voldoen aan de WBTR (Wet bestuur en toezicht rechtspersonen), het actualiseren van hun statuten volgens het NFB-model en het laten passeren van deze wijzigingen bij de notaris.
Dankzij de waardevolle inzet van de Reglementen Werkgroep — bestaande uit Nynke Verhoeven, Sjoerd Helfrich en David Sparks — kregen verenigingen deskundige begeleiding bij dit proces. De commissie leverde voorwerk voor de notaris, wat aanzienlijke kostenbesparingen opleverde. Daarnaast heeft de NFB een deel van de kosten gesubsidieerd om verenigingen extra te ondersteunen.
Het aantal aanvragen nam af en het zoeken naar nieuwe Werkgroepleden ging moeizaam. Daarom kiezen we ervoor om onze tijd en aandacht op andere thema’s te richten.
In totaal hebben 15 verenigingen gebruik gemaakt van deze service, waarvan de statuten van 12 inmiddels officieel zijn gepasseerd. De laatste vereniging is nog in afronding.
We bedanken de Reglementen Werkgroep voor hun inzet en belangrijke bijdrage aan onze community!
Let op! Zijn de statuten van je vereniging nog niet WBTR-proof?!
Dan kun je nog altijd gebruik maken van het stappenplan wat je vindt op frisbeesport.nl. En ook de modelstatuten vind je op de documentenpagina op onze website.
❤️
Dit is de 15e nieuwsbrief! We weten dat jullie ‘m lezen. (Dat kun je zien in een dashboardje). En dat vinden wij heel leuk! Vind jij het ook léuk om de nieuwsbrief te lezen? Dan kun je deze nieuwsbrief een ❤️ geven. Of laat via de knop hieronder een berichtje achter!
Erg mooi tool, dat canvas. Duidelijk overzicht van wat een bond allemaal doet en waard is.