Samen presteren
We zijn trots en blij om vier nieuwe bestuursleden te verwelkomen: Wieke Beukema, Tim van den Ham, Isa Monkau en Tom Verberk. Ook hebben we twee nieuwe leden in de Raad van Advies: Imke Bardoel en Henry Hekman. Dat talentvolle mensen zich aan onze sport verbinden, laat zien hoe krachtig en ambitieus onze community is.
Het thema van dit jaar, 'samen presteren', brengt onze waarden samen. Met zoveel daadkracht en nieuwe gezichten kunnen we écht meters maken met ons jaarplan. Hoe jaarplan eruit ziet, lees je verderop in deze nieuwsbrief.
Benieuwd naar de nieuwe gezichten en hoe de taken zijn verdeeld? Kijk op frisbeesport.nl voor foto’s en meer informatie. Samen bouwen we aan een sport waarin iedereen zich welkom voelt en kan groeien!
Erik van der Spek - Voorzitter van de NFB
DISCDAY
Op zaterdag 16 november was de jaarlijkse DISCDAY van de Nederlandse Frisbee Bond. Geen “saaie” ALV, maar een waardevolle dag waar vertegenwoordigers van 35 verenigingen en 2000 sporters samenkwamen om actief mee te denken en doen aan de toekomst van onze sport.
Naast de formele zaken die bij een ALV horen, hebben we het vooral gehad over hoe we onze maatschappelijke impact willen vergroten. We hebben de leukste sport die er is, maar wat ons vooral onderscheid zijn onze waarden.
Waarden die geen loze woorden zijn, maar de basis zijn voor ons samenspel op en buiten het veld. 🥏
Wist je dat... We dit jaar maar liefst 1300 wedstrijden organiseerden, zonder een enkel opstootje of gele kaart...
Als kers op de taart vierden we het 45-jarig jubileum van de NFB! Alle deelnemers kregen een frisbee cadeau. Met een prachtig design van Timo Kuilder!
WK-Disc Golf
Het Nederlandse nationale Disc Golf Team heeft geschiedenis geschreven tijdens de WFDF World Team Disc Golf Championships 2024 in Perth, Australië. In een competitie met 23 van de beste teams ter wereld behaalde Nederland een indrukwekkende 15e plaats. Dit is de hoogste notering ooit voor het Nederlandse team en een enorme verbetering van hun oorspronkelijke 20e plek. Deze prestatie laat zien hoe sterk disc golf zich in Nederland ontwikkelt.
Het team toonde veel eenheid en vastberadenheid, mede dankzij maanden van intensieve training. Regelmatige teamtrainingen het afgelopen jaar hebben gezorgd voor sterke samenwerking en vertrouwen, waardoor ze het op konden nemen tegen beter gerangschikte tegenstanders. De steun en gezelligheid binnen het team, zowel op als naast de baan, hielpen elk lid om het beste uit zichzelf te halen.
Een bijzonder hoogtepunt was de overwinning van MPO-speler Robbert Heek. Hij versloeg in het enkelspel Manabu Kajiyama, de best gerangschikte speler van Japan. Robbert was de enige deelnemer van het toernooi die dit lukte.
Daarnaast viel het team op door hun sportiviteit en behaalde het de 5e plaats in de Spirit of the Game-ranglijst. Dit laat zien hoe respectvol ze met tegenstanders omgaan en hoe goed ze de regels van de sport begrijpen, wat veel waardering opleverde van andere teams.
Het kampioenschap bracht ook leerpunten en kansen voor groei naar voren. De uitdagende banen in Mundaring maakten duidelijk dat lange worpen belangrijk zijn. Dit is een aandachtspunt waar de Nederlandse spelers in hun training aan kunnen werken.
Hoewel het team beter presteerde dan verwacht op basis van hun ratings, was dit niet genoeg voor directe kwalificatie voor de Wereldspelen van 2025. Om sterker te worden, is het belangrijk dat Nederlandse spelers meer kansen krijgen om te spelen tegen internationale topspelers. Ook helpt het om nationale toernooien aantrekkelijker te maken voor toptalent.
Ondanks dat directe kwalificatie werd gemist, heeft Nederland een plek als reserveteam voor de Wereldspelen van 2025 veiliggesteld. Dit geeft een mooie basis om verder te bouwen en vooruit te kijken naar toekomstige kampioenschappen, zoals de World Team Disc Golf Championships in 2026 in Litouwen.
De World Team Disc Golf Championships 2024 waren een historisch moment voor Nederland. Het team heeft laten zien dat ze mee kunnen doen met de wereldtop. Deze mijlpaal zet een nieuwe standaard voor wat mogelijk is in de sport. De inzet en passie van de spelers, coaches en vrijwilligers brengen disc golf in Nederland naar een hoger niveau en inspireren anderen om ook groot te dromen.
Terwijl we deze prestatie vieren, blijven we werken aan verbetering en groei, om Nederland nog sterker te maken op het internationale podium.
Jaarplan 2025 - de routekaart!
Bij het NFB jaarplan hebben we een routekaart gemaakt. Met dit jaarplan op één A4-tje brengen we in kaart hoe we in 2025 ook weer willen bouwen richting onze bedoeling. In een kort filmpje verteld Erik van der Spek meer over het jaarplan.
Wil je het hele plan lezen? Dat vind je op onze website bij de documenten.
Vrouwen Competitie: terugblik en plannen voor 2025
Tijdens een overleg over de damescompetitie hebben spelers ideeën gedeeld over wat goed gaat en wat beter kan. Positieve punten zijn onder meer de toegankelijkheid van de competitie, het 5v5-format, en de veilige, leerzame sfeer waarin dames alle rollen kunnen oppakken. Ook wordt de unieke speelstijl van de damescompetitie gewaardeerd.
We waren enorm blij dat speelsters uit de competitie aanwezig waren om met ons mee te denken en doen. Hun inzichten en ideeën maken een groot verschil en helpen ons om de competitie verder te ontwikkelen.
Toch zien we verbeterpunten: reisafstanden, grote niveauverschillen tussen teams, en een wens voor meer gelijkheid met de open competitie. Ook waren er gemengde reacties op het voorstel om alleen een 5v5-competitie te organiseren. Hoewel dit meer teams en variatie biedt, mist het aansluiting met internationale toernooien en voelt het voor sommigen minder als “echt ultimate”.
Daarom is besloten om in 2025 zowel een 5v5- als 7v7-competitie aan te bieden. We onderzoeken manieren om combinatieteams eenvoudiger te maken en willen ook experimenteren met een HAT-toernooi speciaal voor dames.
Heb jij ideeën of wil je meedenken? Laat het ons weten! Samen bouwen we aan een competitie waar iedereen plezier en uitdaging vindt.
Zie-ze-vliegen-subsidie
Heb jij een idee om de frisbeesport inclusiever, veiliger of toegankelijker te maken? De Zie Ze Vliegen-subsidie ondersteunt jouw vereniging bij het realiseren van activiteiten met impact. Dit jaar richten we ons op jeugd, vrouwen, inclusiviteit en integriteit in de sport.
Denk bijvoorbeeld aan:
Clinics voor jeugd of vrouwen.
Workshops over inclusiviteit of sportiviteit.
Interculturele sportdagen.
Elke vereniging kan maximaal €500 aanvragen. Aanvragen zijn mogelijk vanaf 1 januari t/m 31 december 2025, zolang het totale budget van €6000 toereikend is. Activiteiten moeten binnen drie maanden na toekenning plaatsvinden.
Doe mee! Dien jouw plan in via secretaris@frisbeesport.nl. Voor meer informatie en inspiratie vind je in het nieuwsbericht op frisbeesport.nl. Samen maken we de frisbeesport sterker en toegankelijker voor iedereen!
Tijdelijke projectgroep voor uitbreiding whitepapers Disc Golf courses
We willen een tijdelijke projectgroep oprichten die in de komende drie maanden, verdeeld over een paar sprints, een aanvulling schrijft op de whitepapers die we eerder hebben ontwikkeld voor gemeenten en initiatiefnemers. Deze whitepapers geven al veel informatie over het opzetten van een Disc Golf course, maar nu merken we dat er verschillende eigendoms-, onderhouds- en beheerconstructies zijn tussen gemeenten en verenigingen. Elke variant heeft zijn eigen financiële, juridische en andere consequenties.
Met de projectgroep willen we deze verschillende constructies in kaart brengen, zodat zowel verenigingen als gemeenten een duidelijk overzicht hebben van de keuzes en de bijbehorende gevolgen. Op deze manier kunnen ze goed geïnformeerd het gesprek met elkaar aangaan en weloverwogen beslissingen nemen bij het opzetten van een Disc Golf course.
Heb jij ervaring of kennis over dit onderwerp en wil je bijdragen? Meld je dan aan voor deze tijdelijke projectgroep door een mailtje te sturen naar erik@frisbeesport.nl en werk mee aan een belangrijk stuk ondersteuning voor gemeenten en verenigingen!
Bestuurs kick-off & evaluatie
Als bestuur vinden we het belangrijk om onszelf te blijven verbeteren. Daarom evalueren we ons werk elk jaar. Eens in de twee jaar doen we dit onder begeleiding van een externe. Dit jaar, met de komst van nieuwe bestuursleden, hebben we twee extra bijeenkomsten georganiseerd.
In de zomer ontmoetten de huidige bestuursleden en de toen nog beoogd nieuwe bestuursleden elkaar tijdens een kennismakingsbijeenkomst. Samen met de Raad van Advies hebben we onze rol als bestuur verkend en gekeken hoe we de verschillende talenten binnen het team het beste kunnen benutten.
In september hebben we een kick-off georganiseerd met de nieuwe bestuursleden. Hier hebben we de koers van de bond geëvalueerd en samen een businessmodel ingevuld. Dit gaf ons inzicht in de kracht van onze sport en hoe we zorgen voor een gezonde financiële balans.
Tijdens deze evaluaties kwamen belangrijke inzichten naar voren:
De koers om in te zetten op sterke verenigingen die lokaal zorgen voor groei in omvang, kwaliteit en maatschappelijke impact is nog steeds de juiste.
Als bestuur kunnen we nog beter worden in het versterken van onze werkgroepen.
Het is belangrijk om de nieuwe bestuursleden de tijd te geven om hun weg te vinden.
Ondanks dat we als bond 45 jaar bestaan, voelt frisbee nog steeds als een start-up. Dit vraagt om flexibele plannen die we snel en gemakkelijk kunnen aanpassen.
Met het teamcanvas dat we invulden, houden we onze doelen en taken helder en blijven we samen op koers om deze inzichten in praktijk te brengen!
Algemene Vergadering EUF: Highlights
Afgelopen zaterdag vond de Algemene Vergadering van de EUF plaats, de ultimate-disc tak van de Europese discorganisatie. Net als bij de Bondsledenvergadering van de NFB ging het om het jaarverslag, de financiële verantwoording, en stemmingen over beleid. Daarnaast werden nieuwe landen als lid verwelkomd.
WFDF (Wereldorganisatie)
De voorzitter van de WFDF sprak over de goede samenwerking met de EUF, juist in een tijd waarin sport steeds politieker wordt. Twee speerpunten voor 2025 zijn:
Sportontwikkeling: meer spelers, meer landen, en meer bekendheid, vooral via jeugdontwikkeling.
Olympische erkenning: met als doel toekomstige deelname aan de Olympische Spelen.
Voor Nederland is dat laatste minder relevant, omdat de NOC*NSF ons al erkent.
EUF (Europese Ultimate Federatie)
2024 was een goed jaar met een succesvol nieuw competitiesysteem en veel teams op de toernooien. Dankzij toernooien en subsidies staat de EUF financieel sterk (€100.000 in de plus). Dit geld wordt de komende jaren geïnvesteerd in verdere groei van de organisatie en ultimate.
Contributie: fees stijgen van €20 naar €22 per speler.
Nieuwe toernooien: een tweede divisie finals voor teams die 17e-24e eindigen.
Bestuurszaken: stemmingen over bestuursleden, financiën, gender- en inclusiebeleid, en straffen voor schending van spirit of the game.
Genderbeleid: spelers kunnen deelnemen op basis van hun genderidentiteit zonder medische bewijzen of behandelingen.
Commissies en initiatieven
De Youth- en Development-commissies zijn samengevoegd. Voor projecten die ultimate breed ondersteunen (jeugd, zichtbaarheid, doelgroepen) kan men nu funding aanvragen. Het EUF stelt €10.000 beschikbaar, met een maximum van €2.500 per project.
Afscheid en vooruitblik
Penningmeester Ten Beute nam na 15 jaar afscheid. Zijn betrokkenheid is een voorbeeld voor iedereen die iets wil betekenen binnen ultimate. In januari volgt de vergadering van de EFDF (discgolf).
Heb je vragen? Mail naar mirjam@frisbeesport.nl.